BLOG: Schulden en angst!

BLOG: Schulden en angst!

3 okt. 2016 |

Teresina

Schuld en angst: Dat schulden veel doet met mensen mag haast geen vreemd fenomeen meer zijn. Angst is een van die dingen wat schulden met je kan doen; Je hart voelen bonzen, het benauwd hebben, je duizelig of misselijk voelen en het zweet dat je uitbreekt ook letterlijk. Maar ook de deur niet meer open maken, post niet meer lezen, telefoontjes niet meer beantwoorden en zelfs angst voor de toekomst. Allemaal voorbeelden van ervaringen die vele zullen herkennen als het gaat om angst. Angst vormt dan ook een deel van ons leven en schulden kunnen hier een veroorzaker van zijn. Angst of het überhaupt een keer opgelost wordt, angst of je wel geholpen wordt, angst omdat de dreiging altijd zal blijven wat de volgende stap van een schuldeiser zal zijn, angst waar nu weer beslag op gelegd gaat worden.

 

Om hier verder iets over te kunnen zeggen wil ik een klein uitstapje maken naar een metafoor wat illustreert wat angst ook zou kunnen doen naast de bekende uitingsvormen van angst…

De vos en de tijger

Er was eens een tijger, die trek had in een stukje vossenvlees.

Na een korte tocht door het bos liep hij tegen een zeer smakelijk hapje op. De vos was zo bang dat zijn laatste minuut geslagen had, dat hij een list bedacht.

“Mijnheer de tijger, u kunt mij niet doden.

Ik ben een heilige vos en ben gezonden als de koning der dieren. Iedereen is bang voor mij”

De tijger keek schamper naar het kleine magere vosje. “En dat moet ik geloven?”

“Jazeker, ik zal het u bewijzen. Loopt u maar achter mij aan door het bos”

De kleine vos liep vooruit, gevolgd door de grote tijger. Alle dieren in het bos vluchtten zodra ze de tijger zagen aankomen. De tijger was diep onder de indruk dat de dieren zo’n respect voor deze “heilige” vos hadden en liet het beestje met rust.

 

 

Angst is een dominant overheersend gevoel dat veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van (een) dreiging. Mensen worden er door overmand en laten zich er vervolgens door leiden. Waarbij angst vaak hand-in-hand gaat met vermijden. Angst is vaak geen goede raadgever en keuzes gemaakt vanuit angst zijn dan ok niet de beste keuzes die gemaakt kunnen worden. Maar wat als we dat nou niet laten gebeuren. Wat als we angst niet gaan accepteren als raadgever? Wat gebeurt er dan? Wat is er dan mogelijk? Wat voor verschil zou dat uitmaken voor de situatie waar je als schuldenaar in zit?

 

Creativiteit, out of the box denken, het welbekende omdenken van tegenwoordig.
Wat als het lukt om van hieruit een slimme list te bedenken zoals de vos uit de metafoor? Een list die werkt voor jou waardoor je jezelf kunt helpen om zo goed mogelijk met de dreiging om te gaan van schulden en langzaam te komen tot de oplossing van je schulden. Hetzij met ondersteuning van een deskundig professional.

 

Is het mogelijk? Of zomaar een stukje tekst? Er is een gezegde dat zegt:
“wees niet bang voor het nemen van grote stappen,
want je kunt niet een kloof overbruggen
met het maken van alleen maar kleine stapjes.”

Terug